Bon Appetit of juist niet?

Bij ons in de familie kan het bij de geboorte twee kanten op gaan. Je erft de horeca genen, OF rood haar in combinatie met een paar honderd sproeten. Mijn vader komt uit een horeca familie. Mijn ooms zitten allemaal in de horeca. Mijn nichten zijn beide geniaal in de keuken. Ikzelf heb rood haar en sproeten. Ook deze genen zijn afkomstig van mijn vaders kant van de familie. Helaas ben ik de enige erfgename.

den Blijkertjes
Koken is duidelijk niet mijn hobby. Ik eet liever. Zowel mijn familie als mijn vriendinnen lijken allemaal den Blijkertjes te zijn. Hoe ingewikkelder het recept, hoe beter. Toen mijn jongere broer (eindelijk) op zichzelf ging wonen lag het in mijn lijn der verwachting dat ook hij een ramp in de keuken zou zijn. Niets bleek echter minder waar toen hij tijdens een verjaardag met een zelfgebakken kruidkoek op de proppen kwam. Als je hem vraagt wat er s’avonds op het menu staat begint zijn antwoord steevast met de woorden ‘gemarineerd’ of ‘gebalanceerd.’ Mijn eigen menu´s hebben meer weg van ‘geruïneerd’ of ‘gecremeerd.’

Hollandse pot
Maar goed, laten we eerlijk zijn. Vooral na een dag werken is (lang) in de keuken staan om voor jezelf iets eetbaars te creëren gewoon niet leuk. Gezond eten geen probleem, maar variatie is een ander verhaal. Ik ben erg gehecht aan de Hollandse pot. Als in de supermarkt de broccoli en de aardappelen weer eens naar een ander gangpad worden verplaatst, voel ik spontaan een aanval van hyperventilatie opkomen. Eten moet naast gezond, vooral snel klaar zijn. In mijn dagelijkse krant staan genoeg originele recepten. Meestal beschreven onder de noemer ‘makkelijk en snel klaar.’ Helaas bestaat de bijbehorende ingrediëntenlijst over het algemeen uit het volledige assortiment van de plaatselijke supermarkt. Ook bij recepten waarbij de beschrijving voornamelijk bestaat uit een opsomming van deciliters, centiliters, miniliters etc. haak ik af.

Safe
Het enige moment wanneer ik moeite doe om zowel iets eetbaars als iets origineels op tafel te krijgen is  wanneer ik eters krijg. Omdat ik geen den Blijkertje ben, ga ik dan natuurlijk wel voor safe. Safe is voor mij al snel iets waar pasta bij komt kijken, maar gelukkig kan je daar eindeloos (lees gemakkelijk) mee variëren. Ik probeer altijd een nieuw recept. Indien desbetreffende creatie een succes is, kook ik dit vervolgens iedere keer als er vrienden komen eten. Net zo lang totdat iedere bezoeker dit een keer op zijn of haar bord heeft gehad. Dat ik daardoor soms wekelijks hetzelfde gerecht op tafel tover neem ik voor lief. Tenslotte is samen eten veel gezelliger.

Rens Kroes
Mijn vader is lang geleden al gestopt met zijn pogingen om mij zijn culinaire vaardigheden bij te brengen. Maar soms is daar een moment van hoop. Bij toeval kreeg ik vorige week het nieuwste (kook) boek ‘On The Go’ van Rens Kroes in mijn handen gedrukt. Vol met simpele en gezonde recepten welke makkelijk (lees snel) te bereiden en handig mee te nemen zijn. Heb je voor ‘Powerfood’ het eerste kookboek van Rens Kroes, vooral een powerlist aan ingrediënten nodig. De boodschappenlijst m.b.t. de recepten van ‘On the Go’ is gelukkig een stuk minder lang. De uitdaging is echter wel om alle ingrediënten bij elkaar te sprokkelen. Voor het maken van de Blueberry ontbijtmuffins is bijvoorbeeld havermeel een van de benodigdheden. Haver associeer ik met het paard van mijn schoonzus. Havermeel blijkt echter van essentieel belang, wil je enige vorm in een muffin krijgen. Ook het negeren van het in het recept benoemde zestal medjool dadels is volgens mijn collega, -en tevens bakexpert- geen aanrader. Ik breng dus meer tijd door in de supermarkt dan dat ik nodig heb om de boel uiteindelijk de oven in te bonjouren. Maar het eindresultaat mag er wezen. De vrijwillige proevers hebben er geen voedselvergiftiging aan over gehouden.

Aanstaande vrijdag ga ik uit eten met mijn nicht van mijn vaders kant. Inderdaad een familielid met kookgenen. Rens Kroes gaat ook mee. Zij wordt geruild voor Jet van Nieuwkerk. Zal er dan toch nog ergens een den Blijkertje onder mijn rode haar en paar honderd sproeten verstopt zitten?

sam_0151