Made in Holland

Laatst vroeg een fan van mijn reisverhalen of ik niet eens een column kon schrijven over de meest rare reizigersblunders? Welke blunders heb ik tijdens mijn reizen meegemaakt en zal ik nooit vergeten? Mijn hersenen begonnen gelijk op volle toeren te werken. Al reizende heb ik genoeg memorabele momenten mogen beleven en bijzondere mensen ontmoet.
Een aantal van deze momenten zullen mij altijd bijblijven. In deze column lees je waarom.

Grens
Een jaar of wat geleden reisde mijn Lief en ik vanuit Egypte door Israël naar Jordanië, met in het kielzog een ouder echtpaar dat dezelfde kant op moest. Het echtpaar had ons gevraagd om hen te helpen met het invullen van de grensformulieren bij Israël. Zij spraken namelijk geen letter over de grens en al helemaal geen Engels. Bij de Israëlische grens verloren we ze echter uit het oog. Totdat we de mannelijke helft van het echtpaar, met aan weerszijde een politieagent, naar een klein kamertje zagen draven. Zijn vrouw stond op het punt om te gaan huilen en begreep er niets van. De Israëlische douaniers hadden een aantal vragen. Nee, ze hadden niet begrepen wat er gevraagd werd en daarom hadden ze overal maar gewoon ‘yes’ op geantwoord. Helaas voor dit echtpaar hadden ze ook enthousiast ‘yes’ geantwoord op de vraag: ‘Do you carry bombs with you?’ Mijn Lief en ik hebben de situatie uitgelegd. Uiteraard in het Engels. Met witte gezichtjes mocht het echtpaar uiteindelijk de grens over. Een aantal dagen later gingen we vanuit Jordanië via Israël weer terug naar Egypte. Het oudere echtpaar is wellicht in Israël achter gebleven. Wij zijn ze in ieder geval niet meer tegen gekomen.

Moskee
De mooiste moskee die ik tot nu toe heb bezocht is de Hassan II moskee in Casablanca. Onze gids was euforisch. Tijdens ons bezoek aan deze moskee zou er namelijk een gebed plaats vinden en dat was uniek om mee te maken. Met lichte bezorgdheid benadrukte onze gids dat iedereen bedekkende kleding moest dragen. De volgende dag stond het reisgezelschap braaf gehuld in een lange broek en een blouse te zweten voor de prachtige moskee. Het gebed was inderdaad indrukwekkend. Toen dit was afgelopen besloot een van onze mannelijke reisgenoten om zijn lange broek te verwisselen voor een korte variant. ‘Goed idee schat,’ zei zijn vrouw. Midden op het plein voor de moskee zag ik -en met mij nog een paar honderd andere mensen- dat meneer direct zijn lange broek liet zakken.
Een grote witte onderbroek bleef over. Zijn vrouw probeerde een en ander te verbergen achter een minuscuul groen handdoekje maar dat mocht niet meer baten. Haar man had geen haast en al helemaal geen gêne. De lokale bevolking sloeg een hand voor de mond en onze gids kreeg bijna een rolberoerte.

Trein
Benieuwd naar mijn persoonlijke reisblunder? In februari heb ik een rondreis door Thailand gemaakt. Vanuit Chiang Mai reden we per nachttrein naar Bangkok. Buiten was het pikkedonker. Ik lag in het onderste bed. Het rode gordijn voor het raam liet ik open, in de hoop dat het ’s-ochtends weer heel vroeg licht zou worden en ik alsnog een glimp van het voorbijtrekkende landschap op zou vangen.
De nachttrein was gloednieuw en luxe. In mijn ‘slaapvertrek’ was genoeg ruimte om een ander shirtje aan te trekken. Exact op het moment dat ik mijn hemdje uit deed, reed de trein een felverlicht station binnen.De mensen op het perron keken verbaasd door mijn raam naar binnen. Terugkijkend en mijzelf te laat beseffend dat ik alleen een broek en een bh aan had trok ik het rode gordijn alsnog dicht. Einde gratis voorstelling.

Ik kijk nu alweer uit naar mijn volgende reis. Ook de komende reizen zullen uiteraard nieuwe memorabele momenten en ontmoetingen opleveren. Ongetwijfeld zorgt dit weer voor genoeg reizigersblunders die ik in een column zal gieten. Grote kans dat ik mijn hand dan ook weer in eigen boezem moet steken. Ditmaal wel met de gordijnen dicht.

Hassan II Moskee