Uberpuber

Toen ik ruim elf jaar geleden kennis maakte met mijn schoonfamilie kreeg ik er gratis een ‘bonusneefje’ bij. Het ventje moest destijds nog twee jaar worden en was een en al schattigheid. Zijn dagen vulde hij voornamelijk met het volpoepen van zijn luier, waarna hij steevast door ‘tante Dees’ gebadderd wilde worden.   

Kleuter
Als kleuter was Brian dol op zandkastelen bouwen, pizza, tekenfilms en ijs. Dat laatste vooral niet in zijn mond, maar gewoon op zijn shirt. In zijn favoriete pretpark, speciaal voor kleuters, rende hij met zijn guitige lach op zijn stevige beentjes direct naar de draaimolen en de waterattracties. Met Oud en Nieuw stonden we buiten met sterretjes.
Hij met rode wangetjes van de spanning. In die tijd wilde Brian nog piloot worden.
Samen met zijn cavia. Zijn lieve tantetjes mochten dan overal mee naartoe vliegen.

Stoer
Wellicht sta je er door de drukte van het dagelijks leven te weinig bij stil, maar op een dag was het kleine, schattige ventje van destijds twee jaar, een grote puber van bijna dertien. De basisschool is voor kleuters, de middelbare school is stoer. Tenminste als je haar goed zit, want dat staat voor een puber gelijk aan de overige problematiek in de wereld.
Pizza wordt bij voorkeur gegeten tijdens het chillen met vrienden. Volwassenen zijn absoluut niet meer welkom. Kinderprogramma’s op tv hebben het veld moeten ruimen voor de mobiele telefoon en de tablet. Volgens neefje lief gaat ‘tante Dees’ niet met de tijd mee, ‘Iedereen weet toch hoe je een nummer uit de top 40 vanaf YouTube op je mobiele telefoon moet zetten?!’ roept Brian onderuit gezakt vanaf de bank, rollend met zijn ogen. Daarnaast is de enige rapper die ik kan opnoemen Ali B. Ook daar scoor ik geen punten mee. ‘Normale mensen luisteren altijd naar rapmuziek, want dat is vet cool. Iedereen kent minimaal tien rappers,’ aldus Brian. Tot overmaat van ramp blijken de ‘songteksten’ van deze rapnummers voor mij niet te volgen of te verstaan. Zonder blikken of blozen rapt Brian echter ieder woord mee. Stoer kijkend en zwaaiend met zijn armen. Gelukkig kan ik in de ogen van deze uberpuber toch nog iets goed doen op Social Media gebied. Er blijken namelijk weinig tantes te zijn die samen met hun neefje een geit nadoen op Snapchat.
Brian ligt helemaal in een deuk en ik ben weer een momentje tof en modern. Dat ik tot een maand geleden nog nooit van Snapchat had gehoord, laat ik voor het gemak maar even achterwegen.

Mietje
‘Hoi Dees’ is inmiddels vervangen door ‘Yo Man,’ gevolgd door een boks. Meneer lijkt Pokon te drinken bij het ontbijt, want als ik hem een week of twee niet heb gezien, blijkt hij alweer een centimeter of vijf te zijn gegroeid. Inmiddels is Brian dan ook twee koppen en zes schoenmaten groter dan ik. Als klein jochie zijnde tilde ik hem bij binnenkomst altijd op. Tegenwoordig zijn de rollen omgedraaid, al kan ik me niet herinneren dat ik hem toentertijd ondersteboven hing. Tante Dees is met Oud en Nieuw ‘een mietje’ Ook de sterretjes zijn namelijk not done. Kleurige vuurpijlen zijn hot. Hoe harder de knal, hoe groter het pubergenot. Met rode wangetjes van de spanning hou ik het echter bij sterretjes.

Zandkastelen bouwen doet Brian niet meer, maar meneer wil dit jaar wel graag een stedentrip maken. Tenslotte krijgt hij nu Geschiedenis op die stoere middelbare school. Ondanks dat hij bij nader inzien geen piloot meer wil worden en de cavia jaren geleden al is overleden wil hij toch de hele wereld over vliegen. Niet met zijn supercoole vrienden, maar gewoon met zijn lieve tantetjes.