Historisch Middelburg

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Middelburg stond al een tijdje op mijn ‘vakantievieren in eigen land wishlist.’ Zeeland was namelijk de enige provincie welke ik tot nu toe nog nooit had bezocht. Oké in mijn ‘jonge jaren’ heb ik samen met een vriendin één nachtje op een jongerencamping in Renesse doorgebracht. Na een valpartij in de plaatselijke discotheek, gevolgd door een nachtje creperen in de tent, was ik genoodzaakt om de resterende vakantiedagen thuis door te brengen. Op een stoel, met mijn been omhoog. Het weekend in Renesse wilde ik zo snel mogelijk vergeten. Middelburg daarentegen wil ik mijzelf zo lang mogelijk blijven herinneren.

(Onze-Lieve-Vrouwe) Abdij
Soms moet je niet te moeilijk denken, want de naam ‘Middelburg’ is logisch te verklaren. Middelburg was namelijk de middelste burcht op het voormalige eiland Walcheren. Deze stad telt meer dan 1150 rijksmonumenten en is daarmee de zevende gemeente van Nederland. Genoeg te zien en te beleven. We beginnen bij de (Onze-Lieve-Vrouwe) Abdij, waar het provinciehuis en het Zeeuws Museum zijn gehuisvest. De Abdij beschikt over een viertal grote en één kleine toren. Sportievelingen kunnen de Abdijtoren, ook wel de Lange Jan genoemd, beklimmen. Overal in de Abdij vind je poorten en hoge plafonds met in het midden het Abdijplein. Het Zeeuws museum telt vier verdiepingen welke allen een eigen verhaal vertellen over het heden en verleden van de provincie Zeeland. Denk hierbij aan spullen die de Zeeuwen door de eeuwen heen verzamelden. Bekijk de archeologische vondsten, handwerk, klederdracht, sierraden en schilderijen. Sla vooral de derde verdieping niet over want daar vind je de wereldberoemde wandtapijten welke onder andere de slag bij Rammekens (1572) uitbeelden.

Kleur
In het centrum van Middelburg staan prachtige oude huizen. Vroeger hadden deze huizen geen huisnummer, maar volstond een naam boven de deur. In een aantal van de smalle straatjes bieden de bewoners klein huisraad en boeken te koop aan. Gewoon in een doos, voorzien van een potje waar je de betaling in kan doen. Dat is bij ons in de Randstad ietsjes anders. Midden in het centrum vinden we Inmiddels. Kleding, sieraden en woonaccessoires. Maar dat is niet alles, want bij Inmiddels ben je ook aan het juiste adres voor een massage, yoga, koffie en een werkplek voorzien van gratis wifi. Niet alleen het centrum van Middelburg is het bezoeken waard, maar vooral de kleine straatjes daar omheen. Kleur staat centraal bij woonwinkel De Zeeuwse Jordaan. Kussens, plaids en stoere meubels. Je zou het zo mee naar huis nemen. Gelukkig voor mij hebben ze een webwinkel.

Oostkerk
Wegens achterstallig onderhoud heeft begin 2017, na 350 jaar, de laatste kerkdienst plaats gevonden in de Oostkerk. Ondanks dat de Nationale Monumenten Organisatie plannen heeft om deze kerk te restaureren, is de Oostkerk in mijn ogen prachtig. Deze protestantse achtkantige koepelkerk staat midden in een woonwijk en is een rijksmonument. Iets verderop aan de rand van de stad staat de Koepoort. De Koepoort is de enige van acht stadspoorten welke in zijn geheel bewaard is gebleven. Middelburg beschikt over een breed aanbod gezellige horecagelegenheden. Wie echter iets bijzonders wil kan een bezoek brengen aan het Grand Café in de Kloveniersdoelen. De Kloveniersdoelen is gebouwd in 1607 en fungeerde als oefenruimte (doelen) van de Kloveniers. (schuttersleden) In de Franse tijd deed het gebouw dienst als militair hospitaal.

Historie
Ook de haven van Middelburg kent een bijzondere historie. In de Middeleeuwen was Middelburg, vanwege de gunstige ligging, een knooppunt van handelswegen en diende als voorhaven van de voor grote zeeschepen moeilijk bereikbare steden als Antwerpen, Bergen op Zoom en Brugge. Middelburg behoorde hiermee tot één van de belangrijkste handelssteden van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Zelfs de VOC had hier een kantoor. In de omgeving van de haven staan nog schitterende oude herenhuizen uit die periode. Voordat we naar huis gaan brengen we eerst een bezoek aan de (antiek) markt op het plein voor het imposante stadhuis. Dit stadhuis is in de gotische stijl gebouwd en valt vooral op door de rood met witte luiken. Het is gezellig druk op de markt. Eigenlijk heb ik helemaal geen zin om naar huis te gaan. Zeeland is veel te leuk. Volgende keer toch maar weer eens naar Renesse?

Dit bericht is geplaatst in Home, Travel met de tags , , . Bookmark de permalink.

Een reactie op Historisch Middelburg

  1. Theo Duijndam schreef:

    Prachtige stad ik heb er in de jaren tachti gewoond in eerst op de roaanse Kaai later in park de moucheron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.