Museumjaarkaart 4.0 Waar wil jij beginnen?

Een grachtenpand in Amsterdam. Een middeleeuwse abij in Middelburg, of een van Haarlems mooiste panden? Nu al een lastige keuze, al ga ik het je alleen nog maar lastiger maken. In elk van deze drie panden bevindt zich namelijk een museum dat het bezoeken meer dan waard is. Waar wil jij beginnen?

Museum Het Grachtenhuis (Amsterdam)
De prachtige, smalle, en o zo kenmerkende grachtenpanden in Amsterdam zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Maar wist jij dat deze heren- en pakhuizen zijn gebouwd op palen? Op deze manier wordt voorkomen dat de monumentale binnenstad wegzakt in de zachte grond. Dit en nog veel meer weetjes over onze hoofdstad leren we tijdens ons bezoek aan Museum Het Grachtenhuis. Het museum is gevestigd in een monumentaal pand aan de Herengracht. Door middel van een multimedia tour anno 2017, zien we hoe de Amsterdamse grachtengordel in 1600 ontstond. Museum Het Grachtenhuis laat niet alleen zien wat er aan het ontstaan van de Amsterdamse grachten zo bijzonder was, maar ook waarom ze dat nu nog steeds zijn. Het museum brengt de groei en bloei van het vroegere Amsterdam op een interessante en moderne manier tot leven. Dit pareltje is een aanrader voor iedereen die (een dagje) in Amsterdam vertoeft.

Teylers Museum (Haarlem)
Het Teylers Museum is letterlijk en figuurlijk een verrassing. Dit museum blijkt namelijk midden in het centrum van Haarlem te staan en is het eerste en oudste museum van Nederland. Het museum is genoemd naar Pieter Teyler van der Hulst. Een vermogende Haarlemse bankier en zijdehandelaar. In het Teylers Museum draait het om kunst en wetenschap. De opstelling van de objecten is sinds de negentiende eeuw niet meer gewijzigd. De eerste twee zalen waar je doorheen loopt zijn de fossielenzalen. Een reis door de evolutie. Herinneringen van mijn basisschoolperiode komen naar boven, terwijl het zonlicht door de ramen de grote vitrinekasten belicht. In de zalen die volgen, vinden we vooral ontwikkelingen en instrumenten op het gebied van natuurkunde en verlichting. Achterin het museum bevindt zich een tweetal schilderijenzalen met werken van diverse Hollandse Meesters. Ik ontdek zelfs een (olieverf) doek uit 1880 waarop de ‘Bloemenmarkt op de Grote Markt’ in mijn geliefde woonplaats Den Haag wordt afgebeeld door Johannes Christiaan Karel Klinkenberg. Ik concludeer dat de meeste musea die ik tot nu toe heb bezocht zich in een mooi pand bevinden, maar het Teylers Museum wint de hoofdprijs. Daarnaast ontvang je hier een uitgebreide museumwijzer. Dit museumbezoek is prima te combineren met een dagje (shoppen) in Haarlem. Do i need to say more?

Het Zeeuws Museum (Middelburg)
En dan sta je ineens aan de andere kant van Nederland. In de prachtige middeleeuwse abdij van het Zeeuwse Middelburg om precies te zijn. Op deze unieke locatie midden in het centrum bevindt zich het Zeeuws Museum. Het museum telt vier verdiepingen, welke allen een eigen verhaal vertellen. We beginnen op de bovenste etage. Het dak van deze zolder heeft de vorm van een houten schip. Hier vind je een drietal grote, houten transportkisten. Deze transportkisten worden de ‘Wonderkamers’ genoemd en bevatten de door Zeeuwen verzamelde voorwerpen uit het verleden. Van een opgezette kat, tot sierraden, kledingstukken en zelfs een mummiekist. De derde etage wordt in beslag genomen door gigantische wandtapijten. De tapijten zijn geweven in materialen als zijde en wol en tonen o.a. de slag bij Rammekens in juni 1572. Voor diegene die meer te weten wil komen over Zeeland aan de hand van archeologische vondsten, is er genoeg te zien op de tweede etage. Tot slot toont de eerste etage een presentatie over handwerk. Naast de (traditionele) Zeeuwse manier m.b.t. het maken van meubels, tref je hier ook handgemaakte klederdracht, sierraden en schilderijen. Tijdens een bezoek aan Middelburg mag het Zeeuws Museum zeker niet ontbreken.