Body Worlds

Het kunnen afstrepen van dingen die al heel lang op mijn ‘to do list’ staan is iets waar ik gelukkig van word. Niet alledaagse dingen die je gewoon een keer gedaan of gezien moet hebben. Een bezoek aan Body Worlds: The Happiness Project staat al geruime tijd in mijn persoonlijke top 10. Een bijzondere reis door het menselijk lichaam, omdat er gebruik wordt gemaakt van donoren. De meer dan 200 anatomische preparaten van echte menselijke lichamen tonen de complexiteit, veerkracht en kwetsbaarheid van het lichaam.

Geluk
Na het lezen van alle recensies, reizen we vol verwachting af naar hartje Amsterdam voor een bezoek aan deze bijzondere tentoonstelling. Body Worlds: The Happiness Project vertelt het verhaal van ons eigen lichaam en de invloed van ‘geluk’ op onze gezondheid. ‘Iedereen wordt geboren met het vermogen om gelukkig te zijn. Dit zit in onze genen. Het door de natuur ‘voorgeprogrammeerde’ geluksniveau waarnaar iemand zelfs na een hele vervelende of juist positieve ervaring altijd weer terugkeert, is voor iedereen anders. 50% van ons vermogen om gelukkig te zijn is erfelijk, dus voorgeprogrammeerd. 40% betreft het vermogen om zelf actie te ondernemen om ons leven te veranderen. 10% betreft onze leefomstandigheden, zoals de financiële en fysieke omstandigheden, burgerlijke staat of maatschappelijke positie. De laatste 10% heeft maar weinig invloed op ons geluk.’

Informatief
Body Worlds is een prachtige tentoonstelling over de mens. Alles wordt perfect in beeld gebracht en de tentoonstelling is zeer afwisselend en informatief. Er ontstaat een meer dan duidelijk beeld van alle organen, bloedvaten, spieren ed die het menselijk lichaam bevat en wat er gebeurt als je niet goed voor dat lichaam zorgt. Naast ‘gezonde’ preparaten zijn de gevolgen van bijvoorbeeld roken, drinken en ongezond eten ook zichtbaar op de ‘ongezonde’ preparaten. Denk hierbij aan een preparaat van zwartgeblakerde (rokers) longen.

Inspirerend
En inderdaad: Body Worlds is het bezoeken meer dan waard. Midden in het centrum van Amsterdam, maakt dat je het (geluks) gevoel krijgt er echt een dag helemaal tussenuit te zijn. De tentoonstelling is inspirerend, confronterend, en motiverend. Iets om nog lang over na te praten en te denken. Ik kan weer een item van mijn ‘to do list’ afstrepen. En daar word ik dan weer gelukkig van.