Museumjaarkaart 2.0

Zomervakantie of bijna weekend? Eigenlijk heb je geen excuus nodig voor een museumbezoek. De afgelopen weken ging ik wederom op pad met de Museumjaarkaart. Welke musea zijn het bezoeken waard? Wat viel er tegen? Je komt er achter tijdens deze ‘2.0 tour.’

Museum de Gevangenpoort (Den Haag)

Dat ook kleine musea het bezoeken waard zijn bewijst museum de Gevangenpoort in Den Haag. Het museum vertelt het verhaal van misdaad en straf door de eeuwen heen.
Tijdens de rondleiding komen we er achter dat verdachten in de cellen werden opgesloten in afwachting van hun ondervraging en berechting. In deze cellen was het donker en koud. Met ruim twintig gevangenen per cel waren deze voornamelijk bestemd voor de armen.
De rijken verbleven in een luxe cel: De Ridderkamer. Naast de Ridderkamer was er ook een aparte cel voor vrouwen. Onder de verdachten bevonden zich bekende personen uit de geschiedenis, zoals de gebroeders de Witt en Kaat Mossel. Het museum biedt plaats aan de grootste collectie straf en martelinstrumenten van Nederland. In de Pijnkelder werden verdachten door een beul gedwongen tot een bekentenis. De collectie martelwerktuigen uit het museum bestaat onder andere uit brandijzers, strafbanken, diverse klemschroeven en een galg. ‘Iemand de duimschroeven aandraaien of een blok aan het been’ zijn spreekwoorden welke voor de gevangenen toentertijd tot de realiteit behoorde.
Ondanks de gebeurtenissen en de grimmige reputatie als gevangenis en martelplek weet onze gids het meeslepende verhaal met humor te vertellen. Een aanrader!

Tropenmuseum (Amsterdam)
Het Tropenmuseum is gevestigd in een prachtig monumentaal pand te Amsterdam. Eenmaal binnen begint de wereldreis door diverse continenten. Aan de hand van kunstwerken, beeldmateriaal, gebruiksvoorwerpen, foto’s en muziek maakt de bezoeker kennis met voornamelijk tradities en cultuur uit andere delen van de wereld. Vandaag is ons doel echter het bezoeken van de tentoonstelling Body Art. Deze tentoonstelling gaat over lichaamsversiering in de breedste zin van het woord. Denk hierbij aan tatoeages en piercings maar ook aan cosmetische ingrepen. Ondanks dat de tentoonstellingen kleurrijk en ruimtelijk worden neergezet valt ons bezoek aan het Tropenmuseum een beetje tegen. De tentoonstellingen zijn niet heel diepgaand. Dit geldt met name voor Body Art, waarbij we de geschiedenis van de lichaamsversiering missen. Desondanks is een bezoek aan het Tropenmuseum met het gehele gezin geen tijdsverspilling. Het museum heeft een leuk educatief programma voor kinderen en het pand aan de Linnaeusstraat 2 is zowel van binnen als van buiten het bekijken waard.

Kasteel de Haar (Utrecht)
Het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst: Kasteel De Haar. Dit vervallen en verwaarloosde kasteel werd in de negentiende eeuw herbouwd in opdracht van Baron Etienne van Zuylen van Nijevelt en zijn vrouw Helene de Rothschild, als eerbetoon aan de familie van de baron. De beroemde architect Pierre Cuypers, welke zowel het Rijksmuseum als het Centraal Station te Amsterdam ontwierp, herbouwde het kasteel volgens de originele vormen van het oude kasteel.
De Neogotische bouwstijl van Cuypers werd doorgetrokken tot het gehele kasteel, met uitzondering van de slaap en badkamer van Helene de Rothschild.
Deze kamers zijn op verzoek van de vrouw des huizes ingericht volgens de moderne Franse stijl, welke een groot contrast vormt met de inrichting van de rest van het kasteel. Etienne en Helene maakte vele mooie, lange reizen en daar is veel van terug te zien.
Rondlopend door het kasteel krijg je een idee van de rijkdom waarin de internationale jetset toentertijd leefde. Neem een kijkje in de personeelsverblijven, de oude keuken met de glimmende koperen pannen en het gastenverblijf waar onder andere Brigitte Bardot en Gregory Peck hebben gelogeerd. Kijk omhoog in de balzaal en de slaapkamers waar speciale haken aan het plafond zijn bevestigd. Men geloofde vroeger dat geesten en spoken aan deze haken bleven hangen. In iedere kamer van het kasteel bevindt zich een vrijwilliger die informatie verstrekt en vragen beantwoord. Je kijkt je ogen uit, of door het oog van de lens, want Kasteel de Haar is ook erg fotogeniek.

Inmiddels hebben we alweer een aantal nieuwe musea op onze ‘to-do list’ staan.
De Museumjaarkaart 3.0 tour is in de maak. Wordt vervolgd.