Museumjaarkaart 3.0

Wat hebben tropische kassen, een eeuwenoud interieur en het Christendom met elkaar gemeen? Deze onderwerpen spelen ieder een hoofdrol in de musea welke ik onlangs bezocht. De Hortus Botanicus in Leiden. Wegdromen bij Kasteel Amerongen en ‘Out of my comfort zone’ tijdens een bezoek aan Museum Catharijneconvent in Utrecht. De Museumjaarkaart 3.0 tour laat jou wederom kennis maken met een drietal museumtoppers. 

Hortus Botanicus (Leiden)
Bij het zien van de naam ‘Hortus Botanicus’ zie ik je denken. Een botanische tuin tussen de musea? Jazeker, ook de Hortus Botanicus in Leiden is (gratis) te bezoeken met de Museumjaarkaart. Sinds de zeventiende eeuw beheert De Hortus Botanicus een uitgebreide collectie met tropische planten. De focus ligt hierbij op planten uit het Zuidoost – Aziatisch gebied. Kan ik zelf met moeite een cactus in leven houden, de Hortus Botanicus is duidelijk andere koek. In de hoge kas, vinden we o.a. Citrus en peperplanten. De meest interessante kas voor mij persoonlijk is de orchideeënkas, waar meer dan 6000 van mijn favoriete planten groeien. Naast diverse kassen en bekende plantsoorten zoals reuzenwaterlelies, suikerriet, mangrove en jasmijn beschikt de Hortus uiteraard ook over een prachtige tuin. De Hortus Botanicus is de oudste botanische tuin van Nederland en behoort tot één van de dertien musea die de stad Leiden rijk is. Een leerzame afwisseling die mij doet beseffen dat ik ‘vroeger’ iets beter had moeten opletten tijdens de biologielessen.

Museum Catharijneconvent (Utrecht)
Museum Catharijneconvent laat door middel van kunst het heden en het verleden van het Christendom in Nederland zien. Zowel van huis-uit als tijdens mijn schooltijd heb ik niets meegekregen van het geloof. De posters van Museum Catharijneconvent, welke door geheel Utrecht hangen, wekken echter mijn nieuwsgierigheid. Dit museum blijkt gevestigd in een van de best bewaarde kloostercomplexen midden in het centrum van Utrecht. Ons bezoek begint in de Catharinazaal waar direct duidelijk wordt dat het geloof in veel verschillende vormen wordt uitgebeeld. We lopen door naar de Schatkamer.
Door het gedempte licht valt de schitterende gouden en gedecoreerde collectie religieuze voorwerpen zoals kelken, doopschotels en sierraden nog meer op. Al deze voorwerpen van katholieke en protestantse herkomst zijn voorzien van uitgebreide informatie. In de kloostergangen op de eerste verdieping vinden we beelden en schilderijen, welke vooral verwijzen naar Christus en Maria. Daarnaast wordt stilgestaan bij het Christendom in Nederland. Zowel in het verleden als heden ten dagen. Ondanks dat het geloof ver van mij af staat, merk ik bij het zien van het bordje ‘uitgang’ pas dat we inmiddels al ruim twee uur verder zijn. Gelovig of niet: Het boeiende verhaal van Museum Catharijneconvent neemt je mee.

Kasteel Amerongen (Amerongen)
Als je Amerongen binnen rijdt, merk je direct het contrast tussen de stad en dit schilderachtige dorp. Amerongen is ongeveer 1000 jaar oud en valt vooral op door de smalle, oude straatjes. De kleine huizen met elementen uit vroegere tijden en… Kasteel Amerongen. Het kasteel is na 1962 herbouwd en sinds 1982 in bezit van Stichting Kasteel Amerongen. We beginnen ons bezoek met een rondleiding door de kasteeltuin. De tuin toont vier eeuwen tuingeschiedenis en is in 1887 voor het laatst gemoderniseerd in opdracht van graaf van Aldenburg Bentinck. Naast de moestuin, buxus en de eeuwenoude boomhaag, is ook de (huis) dierenbegraafplaats achter in de kasteeltuin te bezichtigen. Kasteel Amerongen is ingericht zoals de laatste bewoners het in 1977 hebben achtergelaten. Beneden bevinden zich de keuken en de voorraadkamers. Op de muur van de ontvangsthal zitten de originele tegels nog bevestigd en er zijn vele kleine nisjes. Via de indrukwekkende houten trap in het midden van het kasteel kom je bij de woon en slaapvertrekken met imposante portretten en muziekinstrumenten. Een grote, oude wereldbol trekt mijn aandacht, maar vergeet ook niet omhoog te kijken naar de prachtige plafondschilderingen. In de bibliotheek van het kasteel kan de echte boekenliefhebber uren rondneuzen. Kasteel Amerongen laat je kennis maken met haar vroegere bewoners. Daarnaast krijg je een goed beeld van hoe de adel toentertijd leefde. Niet alleen door middel van het intacte interieur, maar ook door de verhalen van de vrijwilligers die de rondleidingen door het kasteel en de tuin verzorgen. Een aantal vrijwilligers zet zich al meer dan twintig jaar in voor Kasteel Amerongen en dat maakt het verhaal alleen maar mooier.

Hortus Botanicus Leiden