Welkom bij Kek

In de vroege ochtend fiets ik door de nagenoeg verlaten binnenstad van Delft. Ik sla rechtsaf naar de Voldersgracht. De winkels en cafés zijn nog dicht.
De dag moet nog beginnen. Aan het einde van de Voldersgracht brandt echter licht in een van de panden. Voor de deur staat een bankje met vrolijk gekleurde kussens. Ik zet mijn fiets op slot en kijk naar binnen door het grote raam. Er wordt koffie en ontbijt geserveerd. Bij Kek is iedereen al wakker.

Concept
Bij Kek kan je niet alleen terecht voor koffie, ontbijt en lunch, maar ook voor leuke hebbedingetjes, accessoires en cadeaus. Een origineel concept, reden te meer om Kek eigenaresse Leonie Hulselmans eens op te zoeken. Onder het genot van een koffie verkeerd vertelt Leonie dat ze in augustus 2013 is begonnen met Kek. ‘Nadat ik was gestopt met mijn studie, ben ik een jaar door Australië gaan reizen. In Australië heb ik veel gezien, waaronder kleine cafeetjes die eigenlijk meer weg hadden van een boetiek. Door de achterliggende verhalen kwam ik op het idee van Kek. Terug in Nederland ging het eigenlijk heel snel. De Kamer van Koophandel was enthousiast over mijn bedrijfsplan.
Op een dag was ik toevallig in Delft en zag ik dit pand op de Voldersgracht leeg staan.
Het makelaarskantoor daarnaast zag mijn plannen ook als een grote kans. Voordat ik het wist was het geregeld.’

Ontbijtcultuur
‘Toen ik drie jaar geleden met Kek begon stonden hier veel panden leeg. Dat was een spannende tijd om iets nieuws te beginnen. Nu is de leegstand aan de gezellige Voldersgracht verleden tijd en is het over het algemeen altijd druk bij Kek. Naast diverse soorten koffie en thee, serveren we zowel een simpel als een uitgebreid ontbijt.
In Nederland zijn er weinig leuke zaken waar je terecht kan voor een goed ontbijt.
In Australië leeft deze ontbijtcultuur veel meer. Daar heb ik dan ook gezien hoe gezellig dat is. Het totaalplaatje moet een originele beleving zijn voor iedere bezoeker. Het publiek is gevarieerd en ook kids zijn meer dan welkom.’

Inspiratie
‘Cappuccino en carrot cake worden het meest besteld. Behalve dan door de mannen, want die bestellen bijna altijd het broodje met bacon’ lacht Leonie. ‘Ook de broodjes met gegrilde groenten zijn populair. Elke twee weken is er een wisselende koffie special. Heb je wel eens toffee koffie met merengue geproefd?’ Inspiratie haalt Leonie onder andere uit andere landen, zoals Australië, of door diverse stedentrips. Daarnaast is social media in deze tijd niet meer weg te denken als inspiratiebron. Dat geldt ook voor de originele producten die bij Kek te koop zijn, gemaakt door talentvolle ontwerpers. Denk aan vintage, meubels en cadeaus die ook nog eens leuk voor je worden ingepakt.

Ideeën
Voor 2017 heeft Leonie alweer een heleboel originele ideeën. ‘Er staat iets groots te wachten, maar ik kan je nog niet verklappen wat dat is.’ Daarnaast werd Kek dit jaar achtste tijdens de jaarlijkse koffietest van het Algemeen Dagblad. ‘Volgens het AD hebben we de potentie om eerste te worden, dus ook daar wordt hard aan gewerkt.’ Het originele concept van Kek heeft zich bewezen. Inmiddels bestaat het team uit 32 man personeel en zijn de tafeltjes, wanneer Kek dagelijks om 08.30 uur haar deuren opent, al redelijk snel vol. ‘Je moet in mogelijkheden denken en niet in beperkingen. Deze denkwijze moet je combineren met een dosis enthousiasme en doorzettingsvermogen,’ aldus Leonie.

Kek heeft in dit geval een dubbele betekenis. Kunst En Koffie, of zoals het woordenboek zegt: Modieus en vlot. Beide zijn van toepassing. Iedereen die op zoek is naar een goede kop koffie en daar op een originele plek van wenst te genieten is welkom bij Kek. Een absolute aanrader.

Kek, Voldersgracht 27, Delft (dagelijks geopend van 08.30 tot 18.00 uur)