Ibiza by bus

Ondanks dat Ibiza bij de meeste mensen bekend staat als ‘partyeiland’ heeft deze mooie bestemming veel meer te bieden. Sterker nog: Ibiza is een van de meest veelzijdige eilanden waar ik tot nu toe ben geweest. Naast de auto of op een scooter is Ibiza ook prima te verkennen per bus. Het eiland beschikt namelijk over een uitgebreid busnetwerk. En ja, deze bussen rijden niet alleen zeer frequent, maar ook nog eens op tijd. Op de website van ibizabus is makkelijk na te gaan welke bus waarnaartoe rijdt. Voor een paar euro zit je zo -gezellig tussen de locals- aan de andere kant van het eiland. Kom je naast mij zitten in de bus?

(Eivissa) Ibiza-stad – busstation
Vrijwel iedere plaats op Ibiza heeft een busverbinding naar Ibiza-stad. In Ibiza-stad kan je uren rondslenteren. Geniet van Spaanse tapas op het super gezellige Plaza de Parque. Naast de vele restaurantjes en leuke winkels beschikt Ibiza-stad over genoeg bezienswaardigheden. De oude ophaalbrug met de dikke, ijzeren kettingen biedt toegang tot Dalt Vila. Dalt Vila is het historische, oude centrum van Ibiza en ligt op een berg.
Hier krijg je geen genoeg van de vrolijk gekleurde bougainville, het doolhof aan straatjes en de witgepleisterde kerken. Een van de mooiste uitzichten over de Middellandse Zee is te bewonderen vanaf de vestingmuur, boven in de stad. Op de achtergrond een strakblauwe hemel en op de voorgrond de vissersboten, jachthaven en het prachtige stadsgezicht.
In Dalt Vila vind je verder de Catedral Santa Maria de las Nieves, de Baluard de Sant Jaume en de Baluard de Sant Pere. Deze laatste twee beschikken over een klein museum welke een impressie geeft van de gevechtsmiddelen die in de zestiende en de achttiende eeuw werden gebruikt. Tevens laat het museum zien hoe de vestingmuur destijds werd verdedigd. Ook de oude kanonnen langs de vestingmuur behoren tot dit verleden. In 1999 werd Dalt Vila door UNESCO benoemd tot werelderfgoed.

Museu d’Art Contemporani d’ Eivissa (MACE)
Op zoek naar verkoeling tijdens een wandeling door Ibiza stad? Bij het Museu d’Art Contemporani d’Eivissa (MACE) ben je aan het juiste adres. In dit museum vind je moderne kunst van diverse nationale en internationale artiesten. Naast de ruim 1000 verschillende werken biedt het museum plaats aan tijdelijke exposities en beschikt het over een onderzoeksgedeelte met diverse naslagwerken. Mooi meegenomen: naast verkoeling is ook de entree gratis.

(Eivissa) Ibiza-stad – San Antonio – bus 3
Met de bus vanaf Ibiza-stad sta je jezelf binnen een half uur te vergapen aan de schitterende en meest luxe jachtschepen in de haven van San Antonio. Hiervandaan worden boottochten georganiseerd naar mooie stranden als Cala Bossa en Cala Comté. Ook de watersportliefhebber is in San Antonio aan het juiste adres. Natuurlijk stop je tijdens een wandeling over de boulevard bij het wereldberoemde Café del Mar. Hier nip je op een van de luxe loungekussens van een drankje, terwijl je de zon onder ziet gaan.

San Antonio – Santa Eulalia – bus 13
Van het drukke San Antonio rijden we naar het rustige Santa Eulalia. Ons hoofddoel voor een bezoek aan deze derde grootste stad van Ibiza, is een van de mooiste vesting kerken die het eiland rijk is. Deze spierwitte kerk staat bovenop de heuvel ‘Puig de Missa.’
Vanaf 1568 diende de kerk met zijn ronde weertoren van natuursteen, als toevluchtsoord voor de bewoners van de stad aan de voet van de heuvel. Eenmaal boven is de beloning een prachtige uitzicht over Santa Eulalia. Om deze kerk loopt een smalle weg, de Passeig del Maroves Lozoya, welke langs een kleine begraafplaats voert. In Santa Eulalia is de cultuurliefhebber aan het juiste adres. Op de Place d’Espanya vind je het authentieke gemeentehuis uit 1975 en er zijn meerdere musea.

Santa Eulalia – Es Canar – bus 18A
Op woensdagochtend staat er al een rij mensen te wachten op de bus naar Es Canar.
Bus 18A rijdt naar de hippiemarkt in Punta Arabi (Es Canar). Deze markt bestaat al sinds 1973 en is de grootste hippiemarkt van het eiland. Livemuziek, wierook en vrolijke kleuren. De sfeer is relaxed. Op deze hippiemarkt vind je voornamelijk veel kleding, sieraden, en levende standbeelden. Na een bezoek aan de markt kan je nog een drankje drinken op een van de vele terrassen die het strandplaatsje Es Canar rijk is.

Het eindpunt van bus 13 -en van deze bustour- is het busstation in (Eivissa) Ibiza-stad. Onderweg hebben we veel gezien maar nog lang niet alles. Zoals ik al eerder zei: Ibiza is een veelzijdig eiland. Kom je de volgende keer weer naast mij zitten in de bus?