De charme van Lefkas

De hostess begroet ons enthousiast, zodra we het luchthavengebouw uitlopen. ‘De Griekse crisis? Welnee, daar merken wij hier helemaal niets van hoor. U bent gearriveerd op een van de mooiste en groenste Ionische eilanden. Het enige dat u tijdens deze vakantie moet doen is genieten van de zon, het heerlijke eten en de natuur. Welkom op Lefkas’

Nidri
In een zijstraat van Nidri, de drukste en gezelligste badplaats aan de Oostkant van het eiland bevindt zich het recent gerenoveerde hotel Orion. Met haar 27 kamers, de perfecte locatie voor de rustzoeker die, indien gewenst, zelf de drukte wil kunnen opzoeken. Parallel aan het levendige centrum van Nidri loopt de boulevard met de kleurrijke, gezellige haven. Niets is leuker dan mensen kijken vanaf een terras. Onder het genot van de heerlijke moussaka bij restaurant Adonis, of met een cocktail in een van de loungestoelen bij cocktailbar Sol Y Mar. Een bezoek aan Griekenland is echter niet compleet zonder een bord gyros met tzatziki. In het centrum van Nidri vind je restaurant Obelix, waar groot, veel en lekker centraal staat. Voor wie daarna nog zin heeft in een toetje is een verse wafel of een ijsje bij Chocolade een must.

Boottocht
Snorkelen in de helderblauwe zee zorgt voor het ultieme, vrije vakantiegevoel.
De onderwaterwereld met de ontelbare kleine visjes is een aanrader en zorgt bovendien voor de nodige verkoeling. Lefkas liever verkennen boven water? Boek vanaf de boulevard een dagtrip met een van de vele (zeil) boten. Genieten van het uitzicht vanaf de boot. Jezelf verwonderen over de adembenemende, groene, bloeiende natuur, veelal in combinatie met indrukwekkende, witte kliffen. Je vaart langs diverse prachtige eilanden zoals Meganisi en Skorpios. Een bezoek aan de grotten van Papanikolis mag natuurlijk ook niet ontbreken. Voor diegene die de vele romantische baaien en de verstopte kleine zandstrandjes op eigen tempo willen verkennen is het mogelijk om een privé motorboot(je) te huren.

Kataraktis watervallen
Vanuit de hoofdstraat van Nidri loopt er een weg naar de Kataraktis watervallen.
De wandeling van ongeveer vier kilometer werpt niet alleen wederom een blik op de mooie natuur, maar loopt langs de diverse authentieke Griekse huisjes die Lefkas rijk is. Ga je vroeg op pad, dan zijn de geluiden van de krekels de enige die je hoort tijdens deze wandeling. Vergeet naast je fototoestel ook je zwemkleding niet mee te nemen als je de Kataraktis watervallen gaat bezoeken. Wanneer je eenmaal boven bent aangekomen is, naast het mooie uitzicht, ook een duik in de koude watervallen zeer verdient.

Vasiliki
Voor de minder sportieve toerist is het natuurlijk ook mogelijk om Lefkas per auto te ontdekken. Het authentieke havenplaatsje Vasiliki in het Zuiden van het eiland is het bezoeken waard. Van authentiek in het zuiden naar de ruige westkust van Lefkas. Vervolg de weg naar Lefkas Stad, met de diverse winkeltjes en zonovergoten terrasjes in het Noorden van het eiland. Lefkas is door middel van een brug verbonden met het vaste land, waardoor bijvoorbeeld een bezoek aan Parga mogelijk is.

Uniek
Mijmerend vanaf een strandbed verwonder ik mij over het feit dat alle Griekse eilanden uniek zijn. Ieder eiland heeft haar eigen charme. Alleen al om deze reden is een bezoek aan Lefkas de moeite waard. Naast eerdergenoemde vakantietips is het genieten van de zon, zee, strand, cultuur en natuur iets waar wij als vakantiegangers gek op zijn. Lefkas is geschikt voor jong en oud en dat slechts op drie uur vliegen vanaf Schiphol Amsterdam. Weet jij al waar jouw zomervakantie heen gaat volgend jaar?