Lille: Je ’t aime

Wellicht denk je bij een stedentrip niet direct aan Lille, maar na een weekend in deze Franse stad ben ik verliefd. Naast het bezoeken van de prachtige musea en kerken kan je op zaterdagochtend naar de antiek en boekenmarkt midden in het centrum. Gekochte boeken worden hier per kilo afgerekend. Slenter door de oude straten met de kinderkopjes en ontdek de kleine speciaalzaken. Kijk je liever eerst ‘le chat’ uit de boom? Boek dan een bus tour door Lille, welke je alle belangrijke bezienswaardigheden van de stad laat zien.

Grand Place
De Grand Place is het grote, centrale plein, midden in het centrum van Lille. Aan de rand van dit plein vind je de belangrijkste en mooiste gebouwen, zoals het beursgebouw Vieille Bourse en het Theater du Nord. Iets verderop zie je het statige pand van de Kamer van Koophandel. Midden op het plein staat een fontein met het standbeeld van een godin op een sokkel, ‘La Colonne de la Déesse.’ De Grand Place is een mooi startpunt om Lille te verkennen. Alle musea en toeristische bezienswaardigheden bevinden zich namelijk op loopafstand van dit plein. Maar voordat we beginnen drinken we eerst nog koffie met ‘patisserie’ bij Notting Hill Coffee, recht tegenover het prachtige Operagebouw.

Palais des Beaux-Arts
Wie de Grande Entree van Palais des Beaux-Arts (Museum van de Schone Kunsten) betreedt, doet er goed aan de imposante trap naar de eerste verdieping te nemen.
Hier bevindt zich namelijk de afdeling schilderkunst, met een van de grootste collecties van Frankrijk. De vaste collectie van dit museum bestaat uit schilderijen van onder andere Rubens, Monet, Bruegel en Rodin. Deze ruim opgezette en overzichtelijke tentoonstelling begint met schilderwerken uit de zestiende eeuw en vervolgt haar weg langs schilderwerken uit de zeventiende t/m de negentiende eeuw. Het is indrukwekkend om de veranderingen in schilderstijl door de eeuwen heen te bewonderen. Laat je meevoeren door het opvallend lichte kleurgebruik in de schilderijen van Rubens, of door de kenmerkende, diagonaal ingedeelde meesterwerken van Bruegel.

Kerken
De Gotische Sint Mauritiuskerk staat aan het begin van de grootste winkelstraat in Lille. Alleen de prachtige glas in lood ramen zijn al een bezoek waard. In deze sober ingerichte kerk hangen schilderwerken van de Belgische schilder Jacques van Oost. Een grappig detail zijn een drietal houten biechthokjes, met enigszins versleten, rode bekleding. Hoeveel geheimen en zondes zijn hier in de afgelopen eeuwen al opgebiecht?
Tussen de (woon) huizen, aan de rand van Lille bevindt zich de Barokke Sint Andreaskerk. Het vele licht maakt deze kerk bijzonder. De bekende Franse Generaal Charles de Gaulle werd hier in 1890 gedoopt.

Citadel van Rijsel
Net buiten het centrum van Lille ligt de Citadel van Rijsel. Deze Citadel is nog steeds in gebruik door het Franse leger. Diegene die nieuwsgierig is naar wat er achter de houten deuren van de Citadel gebeurt, scant de qr code op het informatiebord, waarna een virtuele rondleiding achter de schermen volgt. Het park rondom de Citadel is vooral in het voorjaar wanneer de natuur tot bloei komt een ware bloementuin.

Hospice Comtesse Museum
Het Hospice Comtesse Museum is een voormalig ziekenhuis dat in 1237 werd gesticht door gravin Johanna van Vlaanderen. Dit ziekenhuis deed later dienst als opvanghuis en was tot 1939 door de nonnen in gebruik. Je stapt het hospice binnen via de authentieke keuken met de Delfts Blauwe tegels. Bezoek de ziekenzaal, de gemeenschapsruimtes en de kapel. Het museum is gedeeltelijk ingericht met de originele meubels zoals de lange, houten eettafels, de imposante kasten en apothekerspotten. Op de eerste verdieping wordt de geschiedenis van de stad Lille vertelt aan de hand van onder andere schilderijen en plattegronden.

Lille: Je ‘t aime
De entreeprijzen voor de musea in Lille zijn allemaal onder de € 7,50,- p.p. Daarnaast kan je bij de meeste musea een dag per maand gratis naar binnen. Bij alle toeristische bezienswaardigheden is Nederlands folder en audiomateriaal beschikbaar. Ideaal voor eenieder die net als ik graag luistert naar de Franse taal maar er eigenlijk weinig van verstaat. De Franse keuken (vergeet vooral ‘le vin’ niet) is heerlijk. Kortom: Lille Je’t aime.