Sawadee Thailand

Met stip op nummer één van mijn ‘to do list’ staat al heel lang een (rond) reis door (Noord) Thailand. Voor mij letterlijk er figuurlijk de eerste stap op Aziatische bodem. Ik heb van tevoren geen idee wat ik mijzelf bij deze reis moet voorstellen en besluit om het allemaal maar over mij heen te laten komen. Van tempels tot rijstvelden: Ik ben er klaar voor. Sawadee Thailand.

Bangkok
Aangekomen in Bangkok valt de cultuurshock erg mee. Bangkok blijkt geen ‘dorpje’ midden tussen de rijstvelden, maar een bruisende wereldstad die 24 uur per dag leeft.
De wolkenkrabbers, verkeerschaos -vijf personen op een scooter past prima- en krioelende mensen zorgen voor een druk straatbeeld. Ik kijk omhoog en zie de grote hoeveelheid zwarte elektriciteitskabels boven de straten hangen. Toch biedt Bangkok genoeg schoonheid. Wie dit wil ontdekken, bezoekt één van de vele (rijk gedecoreerde) tempels. Bijvoorbeeld Wat Arun, welke is versierd met ontelbaar veel stukjes gekleurd porselein, of de indrukwekkende Gouden Boeddha. Daarnaast is een bezoek aan het Koninklijke Paleis een must als je in Thailand bent.

Het is ook mogelijk om Bangkok op een andere manier te leren kennen. Wat denk je van per fiets? Onder leiding van een (lokale) gids zal je diverse bijzondere plekjes ontdekken welke je op eigen houtje nooit zult vinden. De steegjes in de stad zijn soms zo smal dat je bijna letterlijk een Thais woonhuis binnen fietst. Fiets door Chinatown en geniet van alle geuren en kleuren.

De drukte van de stad laat je over je heen komen vanaf een rustig plekje aan de Chao Praya rivier. De wolkenkrabbers lijken hand in hand te staan naast de tempels. Daarnaast heeft de rivier vele zijtakken, welke je allen naar een nieuw onontdekt plekje lijken te voeren. Wie goed om zich heen kijkt ziet misschien nog een leguaan. Een boottocht over de Chao Praya rivier is dan ook een aanrader. Niet alleen overdag, maar zeker ook s ’avonds wanneer het donker is. Dan zijn alle belangrijke gebouwen en tempels namelijk verlicht.

Tempels en boeddha’s
We verlaten Bangkok en rijden door naar Ayutthaya. De talloze tempels en ruïnes zijn de voornaamste reden voor een bezoek aan deze voormalige hoofdstad. Zo vind je tussen de ruïnes een boeddha hoofd verstrengeld in de takken van een oude boom. Nog beter bewaard gebleven zijn de heiligdommen in het Natuur Historisch park te Sukhotai. Een enorme wit met zwarte boeddha staat tussen de oude restanten van de stad. Verderop ontdekken we nog meer immense boeddha’s, waarop de sporen van Moeder Natuur duidelijk zichtbaar zijn. Zeer indrukwekkend en voor mij persoonlijk een van de hoogtepunten van deze reis.

Flora en fauna
Naast de cultuurliefhebber komt ook de natuurliefhebber aan zijn trekken in Thailand. Hoe bijzonder is het wanneer je ver buiten de drukte van de stad s ’ochtends ontwaakt door de geluiden van diverse dieren zoals gekko’s, krekels en vogels. Oog in oog staan met een olifant kan in het Elephant Nature Park in Chiang Mai. Hier help je met het voeren en wassen van de olifanten welke gered zijn van een leven vol mishandeling. Niks geen olifantenritjes of circusacts, maar het observeren van deze prachtige dieren in hun natuurlijke omgeving. Een olifant op nog geen meter afstand bij je vandaan. Waar en wanneer maak je dat mee?

Ondanks dat je reizend door Noord Thailand niet ondersteboven raakt van de natuur, maakt een bezoek aan het Nationaal Park Doi Inthanon veel goed. Tijdens een prachtige wandeling langs de watervallen en door de rijstvelden wordt duidelijk wat de natuur ons allemaal te bieden heeft.

Sawadee Thailand
Eerlijk gezegd kan ik blijven doorschrijven over (Noord) Thailand. Ik heb het nog niet eens gehad over de gastvrijheid van de bevolking en de Thaise keuken. Of over de monniken, blootvoets gehuld in hun oranje gewaad. De belevenis van de nachttrein van Chiang Mai naar Bangkok. De vele markten. Het indrukwekkende Opiummuseum. De glimmende witte tempel Wat Rong Khun, welke als een van de mooiste tempels van het land wordt beschouwd. De Thaise massages die je geprobeerd moet hebben en de relaxedheid van het dagelijks leven. Kortom: Je moet het zelf gezien, gevoeld en beleefd hebben. Sawadee Thailand.