Het vader dieet

Briesend als een dolle stier hangt mijn vader aan de telefoon. Een aantal weken geleden heeft de huisarts wat onderzoeken gedaan en de resultaten zijn binnen. Zijn bloeddruk en cholesterol zijn te hoog. ‘De huisarts zegt dat ik tien kilo moet afvallen. Belachelijk, ze moet duidelijk terug naar de schoolbanken,’ tiert mijn vader verder. Hij is het er niet mee eens. Mijn vader is een leuke, vlotte vent en een echte horecaman. Tenminste dat laatste was hij tot voor kort. Sinds een aantal jaar heeft hij een functie als manager. En zoals iedereen weet: Een echte manager zit de hele dag achter zijn bureau op zijn kont. Tel daar een bourgondische levensstijl bij op en de uitkomst is in dit geval + tien kilo teveel.

P(l)akje Bacon
Helaas voor mijn vader ben ik het dus met zijn huisarts eens. Ondanks dat hij van origine chef kok is wijs ik hem op zijn niet al te beste eetpatroon. Een plakje bacon wordt al snel een pakje bacon. Drie bananen als ontbijt omdat je haast hebt is een slecht excuus en van iedere avond een wijntje bij het eten slaat de schijf van vijf op hol. Daarnaast is mijn vader allergisch voor de sportschool of enige andere vorm van beweging. Een uur wandelen op zaterdag (mits het uiteraard droog is) vindt hij meer dan genoeg. Zijn buik denkt daar echter anders over. Na een stevige preek besluit paps dat ik gelijk heb en gaat volgens eigen zeggen op dieet. Wel nadat zijn geliefde kaascollectie met het bijbehorende glaasje port op is natuurlijk. Weggooien zou zonde zijn.

Sonja
Een week of twee later bel ik mijn vader. Hij heeft net gegeten. De inhoud van zijn koelkast heeft veel weg van het assortiment van Intratuin, zoveel groenvoer ligt daarin. Daarnaast heeft hij Sonja Bakker ontmoet. Sonja is streng. Hij mag maar 100 gram vlees van haar. Vanavond mocht hij daar drie krieltjes bij. Brood heeft hij al weken niet meer gezien. Voor de lunch eet hij ‘crackers die naar bordkarton smaken, voorzien van smeerkaas met ham-smaak die op plastic lijkt.’ Van Sonja mag hij wel roggebrood maar niet met pindakaas. Vis mag ook, maar dan weer niet gepaneerd. Wijn? Daar wil ze helemaal niks van weten. Sonja wil geen compromis sluiten. Mijn vader trekt aan het kortste eind.

Groenvoer
In het weekend sta ik bij mijn vader in de keuken. Hij heeft een staafmixer aangeschaft en staat fruit te pureren alsof zijn leven er vanaf hangt. Deze drek wordt tegenwoordig genuttigd als ontbijt. Er gaat zelfs een jerrycan mee naar kantoor. Tussendoor eet hij gemengde noten. Bezorgd vraag ik of hij daaronder gemengde borrelnoten verstaat, maar dat blijkt gelukkig niet het geval. Hij is al ruim drie kilo kwijt. Bewegen blijft echter een werkwoord welke in zijn vocabulaire nog steeds niet voorkomt. Gelukkig is het vandaag zaterdag en lopen we  drie kwartier naar de stad. Onze lunch in de gezellige brasserie bestaat uit soep, een broodje gerookte kip, een broodje kroket en een groene salade.
De groene salade laat mijn vader staan. ‘Een smakeloze struik groen behoort niet bovenop de heerlijke kroket in mijn buik,’ zeg hij terwijl ik met de punt van mijn mes naar het groenvoer op zijn bord wijs. Komkommer moet hij ook niet, daar krijgt hij maagpijn van. Op mijn stelling dat een komkommer voor 99 procent uit water bestaat, zegt hij dat die ene overgebleven procent nu net zorgt voor maagpijn. Daar kan ik het mee doen.

Pizza
Gisteren belde mijn vader met de vraag of hij een pizza mocht? Hij heeft vakantie, waardoor hij een beetje uit zijn gezonde eetpatroon dreigt te raken. Het vlees is zwak. Ik vraag mijn vader of hij weet wat er in een pizza zit of dat hij terug moet naar de schoolbanken? Misschien kan hij dan samen met zijn huisarts gaan? Mopperend druipt hij af. Met het gezond eten gaat het wel goed komen. Mijn vader is een leuke, vlotte vent. Dat vlotte is vooral figuurlijk. Nu eens kijken of ik hem ook letterlijk wat meer in beweging kan krijgen.