IKEA

Eens in de zoveel tijd kom je er niet onderuit. Mijn Lief en ik wonen niet samen en met twee huizen wordt het op den duur helemaal onvermijdelijk. Het lijstje wordt steeds langer. Uitstel is niet meer mogelijk. Het is tijd voor een bezoek aan IKEA.

Impulsaankopen
Iedere doorgewinterde IKEA bezoeker weet dat je nooit op zondag naar de drukste geel-blauwe meubelzaak van Nederland moet rijden, maar toch staan Mijn Lief en ik daar klokslag 13.00 uur op de stoep. Ondanks dat de hoeveelheid auto’s in de parkeergarage mee valt, worden we ver voor de ingang al omver gelopen door schreeuwende kinderen die zich haren trekkend een weg naar de ballenbak vechten. Oké concentratie. Concentratie is de allerbelangrijkste troef om een bezoek aan IKEA te overleven. Het geel-blauwe gevaarte nodigt namelijk uit tot het doen van impulsaankopen. In een zwak moment van onoplettendheid zou ik thuis kunnen komen met tierelantijntjes, accessoires waar ik er meer dan genoeg van heb en overige hebbedingetjes die ik ongebruikt de kast in slinger.

BILLY
Mijn Lief is duidelijk minder gevoelig voor impulsaankopen en baant zich een weg door de keukenafdeling -vol leuke bakjes- richting de badkamers. Daar begint de ellende pas goed. In de IKEA catalogus ziet zelfs een BILLY boekenkast er nog sexy uit. Totdat het moment aanbreekt waarop je vol enthousiasme, -en met ontelbaar veel schroeven die standaard bij ieder IKEA meubelstuk worden geleverd- besluit om het kreng in elkaar te zetten. In real-life heeft BILLY zijn charme dan heel snel verloren Gewapend met mijn IKEA meetlint en potlood(je) welke ik beide natuurlijk never nooit niet ga gebruiken, naderen we de afdeling met badkamermeubels. Het badkamermeubel op mijn lijstje blijkt een stuk kleiner dan in de catalogus. Voor de zekerheid vraag ik het aan een voorbij huppelende gele polo met blauwe broek, maar het gammele kastje blijkt inderdaad de juiste.

Driftbui
Op naar het beddengoed dan maar. Driftig ga ik op zoek naar het door mij gewenste dekbedovertrek in de benodigde maat. Uitverkocht. ‘Ja helaas, dat is zo snel gegaan,’ zegt de tweede gele polo met blauwe broek die ik op deze zondag aanspreek. Ook bij de hoofdkussens en de rolgordijnen heb ik geen succes. Bij de gedachte dat ik IKEA vandaag wellicht zonder aankopen ga verlaten voel ik een beginnende driftbui opkomen.
Gelukkig heeft Mijn Lief meer succes. De gewilde ontbijtbordjes staan keurig opgestapeld in het karretje. De schaaltjes die ik per se in het roze wil hebben staan ernaast. In het wit, want de roze schaaltjes zijn uiteraard uitverkocht.

Zalm
Met de ontbijtbordjes, schaaltjes, een deurmat, afwasborstel en een set glazen –je moet toch wat als je bij IKEA bent- staan we uiteindelijk met de rest van Nederland bij de kassa. De rij is lang, het is druk en heet. De kassier heeft hier duidelijk geen last van en maakt geen haast. Nadat we hebben afgerekend voel ik weer een sprankje verloren hoop terugkomen. De drukste geel-blauwe meubelzaak staat namelijk ook bekend om de overheerlijke Noorse zalm. Al watertandend loop ik richting de foodcorner waar de zalm, je raadt het al, is uitverkocht. Ik vis wederom letterlijk en figuurlijk achter het net. Mopperend zit ik even later naast Mijn Lief in de auto. ‘Moeten we vaker doen, op zondagmiddag naar IKEA,’ hoor ik tevreden naast me zeggen. ‘Tuurlijk schat, maak jij maar een lijstje, enne neem vooral de tijd.’