Ontspannen

Eén van mijn speerpunten voor dit jaar is: ‘ontspannen’ Ondanks dat het woord ‘ontspannen’ niet in mijn vocabulaire voorkomt is het voor mij belangrijk om hier bij stil te staan. Ik heb namelijk de neiging om door te draven op het gebied van werk, studie, schrijven en het ondernemen van ik weet niet hoeveel dingen die ik leuk vind, of van mijzelf ‘moet’ doen. Dit jaar doe ik het anders. ‘Ontspannen’ dus. Nu alleen nog even verzinnen hoe ik dat ga aanpakken.

Druk
Helaas voor mij zit ontspanning niet in een homeopathisch pilletje. Inderdaad ik heb een druk leven, maar hebben we dat niet allemaal? Ik besluit dat het tijd wordt om meer naar mijn lichaam te luisteren. Radicaal wordt het aantal afspraken na werktijd gereduceerd van vier, naar slechts één keer per week. ‘S-avonds je hele huis schoonmaken blijkt volgens Mijn Lief toch ook niet de definitie van ontspanning te zijn. Bewegen is ontspannen, maar mijn argument dat je al stofzuigend ook beweegt, wordt snel van tafel geveegd. ‘Wat denk je van hardlopen of yoga?’ vraagt een van mijn hardlopende vriendinnen.

Hardlopen of yoga?
Dat onze familie niet is gebouwd om te gaan hardlopen, staat als een paal boven water. Mijn drafje heeft iets weg van een aangeschoten eend. Nee, bij de gedachte aan hardlopen alleen al krijg ik hartkloppingen en dan heb ik nog geen stap gezet. Yoga is er echter in verschillende soorten en maten. Vooral bij mij op de sportschool. Op een donderdagavond maak ik kennis met Vinyasa yoga. ‘Een vloeiende, dynamische vorm van yoga die de fysieke inspanning, kracht, concentratie en uithoudingsvermogen vergroten,’ staat er in de omschrijving. Na een aantal weken weet ik het zeker. Deze vorm van yoga is niets voor mij. De yoga-juf is al bij oefening vijf als ik mijn ledematen nog uit de knoop van oefening twee probeer te halen. De warrior pose bij de daaropvolgende proefles Hatha yoga wordt mij door mijn (knie) gewrichten niet in dank afgenomen. Ook deze vorm van yoga gaat het dus niet worden.

Body & Mind
Net als ik wil gaan beginnen met wanhopen is daar het alternatief: In de maandelijkse nieuwsbrief van mijn sportschool staat te lezen, dat men meer lessen op het gebied van Body & Mind wil gaan aanbieden. Te beginnen met Yin Yoga. ‘Een rustige, meditatieve vorm van yoga. Deze vorm van yoga focust minder op je spieren maar meer op de energiebanen.’ De eerste les is gelijk een uitdaging. Liggend op mijn matje op de verwarmde vloer probeer ik te letten op mijn ademhaling en gedachten los te laten. Ik probeer vooral niet te denken aan alles wat ik van mijzelf nog ‘moet ’doen. ‘Bij de volgende oefening plaatsen we de voetzolen tegen elkaar en laten de knieën naar buiten vallen. De zogenaamde ‘vlinderhouding.’ Je mag je hoofd ook op je voeten leggen hoor,’ zegt de juf. Mijn voeten zijn echter nog lang niet in zicht. Ik kom met mijn hoofd nog niet eens voorbij mijn knieën. De slangenmensen op de matjes naast mij buigen zich moeiteloos van de ene naar de andere houding. Het is officieel bewezen: De rug van elastiek bestaat. Alleen is dat wel genetisch bepaald. Naast het gebrek aan hardloopkwaliteiten ontbreekt bij onze familie echter iedere vorm van lenigheid.

Stervende zwaan
Maar de aanhouder wint: Na een paar weken lijkt mijn variatie van een oefening met de naam ‘zittende zwaan’ niet meer op een ‘stervende zwaan’ De kleermakerszit blijkt best te doen met een stapel blokken onder je knieën Ik krijg steeds meer plezier in Yin Yoga. Of ik hierdoor meer ga ontspannen? Daar ben ik nog niet over uit. Voor de zekerheid heb ik daarom toch ook maar een abonnement op Netflix genomen. Kan ik in de ‘vlinderhouding’ tv kijken.