Museumjaarkaart 5.0

Mata Hari, Koningin Emma, Escher, Rembrandt, Rubens en Renoir.
Zij komen allen tot leven in het Fries Museum, het Escher Museum en Museum Boijmans van Beuningen. Voor de ene ontmoeting moet je iets verder reizen dan voor de andere, maar dat is het waard. Ze staan te trappelen om jou te ontmoeten. Kom je snel een keer langs?

Fries Museum (Leeuwarden)
Spontaan besloten we op een zaterdagochtend de trein naar Leeuwarden te nemen, voor een bezoek aan de grootste tentoonstelling over het leven van Mata Hari in het Fries Museum. In de trein heb ik genoeg tijd om mijzelf in te lezen. Mata Hari, wie was dat ook alweer? In het Fries Museum ontmoet ik Margaretha Geertruida Zelle, de dochter van een welgestelde hoedenverkoper uit Leeuwarden. Aan de hand van brieven, foto’s plakboeken en dossiers leer ik Margaretha, alias Mata Hari kennen. Haar indrukwekkende levensverhaal neemt je mee tijdens haar opkomst als danseres. Je maakt kennis met de vele minnaars. De zucht naar roem en geld. Het verdriet om haar mislukte huwelijk. Mata Hari als moeder en tot slot de doodstraf als vonnis, wanneer ze op 13 februari 1917 wordt gearresteerd op verdenking van spionage voor de Duitsers. Naast de wisselende tentoonstellingen, behoort het Fries Verzetsmuseum tot de vaste collectie. Het Fries Verzetsmuseum laat door middel van verhalen en voorwerpen zien hoe groot de impact van de Tweede Wereldoorlog is op de inwoners van Friesland. De manier waarop dit wordt vertelt zorgt ervoor dat de oorlog plotsklaps dichtbij komt. Het Fries Museum bevindt zich in een ruim, modern en licht gebouw op loopafstand van station Leeuwarden. Een bezoek aan dit museum is de (lange) treinreis meer dan waard.

Escher Museum (Den Haag)
Twee vliegen in één klap. Niet alleen behoren de wereldberoemde fantasievolle voorstellingen van Escher tot mijn favorieten. Het museum is gevestigd in het voormalig winterpaleis van Koningin Emma in een van de mooiste gedeeltes van Den Haag.
De geschiedenis van het paleis en haar bewoners loopt zij aan zij naast de ruim 150 prenten die de tentoonstelling van Escher rijk is. Een ideale combinatie. Escher werkte voornamelijk met houtsnede, wisselende grafieken en vlakvullingen.
De kunstenaar weet jong en oud te boeien met zijn wonderlijke wereld. Op de tweede etage van het museum is de interactieve wereld ‘Kijken als Escher’ ingericht. Hier word je onderdeel van Eschers denkwijze. Zijn de werken van Escher een optische illusie? En is dit paleis dat ook? De prachtige paleistrap lijkt namelijk door te lopen naar de tweede etage, maar dit blijkt een (optische) illusie. Je komt niet verder dan de eerste etage. De trap in het haast onzichtbare trappenhuis dat vroeger door bedienden werd gebruikt brengt je vervolgens verder naar boven. ‘Escher in Het Paleis’ is een van de leukste tentoonstellingen op een unieke locatie welke ik tot nu toe hebt bezocht. Klein minpuntje: Mocht je er van uitgaan dat de museumjaarkaart ook in het Escher museum geldig is: Dit blijkt helaas een illusie.

Museum Boijmans van Beuningen (Rotterdam)
Aan het begin van het Museumpark te Rotterdam staat Museum Boijmans van Beuningen. Dit museum voor beeldende kunst beschikt naast oude schilder- en beeldhouwkunst ook over moderne- hedendaagse kunst. Van de vroeg Nederlandse schilderkunst tot surrealisme en meer abstracte (schilder) werken. Bekende schilderijen van grote schilders zoals Rembrandt, Rubens en Renoir tot minder bekende werken. Je vindt het bij Museum Boijmans van Beuningen. Met een goede vriendin bezocht ik dit museum. Door de verschillende (schilder)stijlen ontstond al snel de discussie, wat vinden wij mooi of juist niet en waarom? Museum Boijmans van Beuningen biedt voldoende keuze om daar achter te komen. Naast de vaste collectie organiseert het museum het gehele jaar door diverse tentoonstellingen waarbij oud en nieuw centraal staan.