Tips

Natte voeten

‘Kijk op NS/wandelen,’ lijken de dikke neon letters op Utrecht CS ons toe te schreeuwen. Alsof het zo moet zijn, want net op dat moment proberen Mijn Lief en ik een leuke activiteit te verzinnen voor in de Herfstvakantie. Een bezoek aan de website van de NS levert een behoorlijk aantal wandelingen op. We pakken het gelijk groots aan en kiezen voor de tweedaagse IJsselvallei wandeling van Zutphen naar Deventer en terug via Olst. Wandel je met ons mee?

32 kilometer
Voor diegene die nu denken dat wij zeer fanatieke lopers zijn: De afstand van de groenteafdeling naar de vleeswaren in de supermarkt is voor mij al een hele wandeling. Eenmaal in de trein naar Zutphen, het startpunt voor deze uitdaging, vraagt Mijn Lief dan ook of we voorafgaande aan dit wandel festijn van ruim 32 kilometer niet hadden moeten oefenen? Ja, dat had een optie kunnen zijn. Ikzelf maak mij meer zorgen over de route. Hoewel de routebeschrijving er op het eerste gezicht duidelijk uit ziet, zijn Mijn Lief en ik absoluut geen toppers in kaartlezen. Richtingsgevoel 0,0. Samen kaartlezen is al helemaal geen optie. Net zoals het samen in elkaar zetten van IKEA kastjes is dat niet iets waar je relatie beter van wordt.

Waterland
Na een kop koffie op station Zutphen beginnen we vol goede moed aan de eerste wandeldag. Er staat ruim 18 kilometer op het programma. Nadat we de IJsselbrug over zijn gestoken slaan we af naar een dijk en vervolgen onze weg door de natuur. Onderweg horen we alleen het gefluit van de vogels. Nederland is super mooi, groen en vooral ook nat. Want ja, Nederland is en blijft natuurlijk een waterland. De dijkweg loopt langzaamaan weer over in een verharde weg. Gelukkig maar, want onze afgetrapte gympen blijken niet helemaal waterdicht te zijn. ‘We hadden eigenlijk wandelschoenen moeten kopen,’ zegt Mijn Lief. Ja, dat had een optie kunnen zijn. De route loopt verder langs de Bolwerksmolen en De Welle, een los- en laadplaats voor vrachtschepen die voornamelijk in de zestiende eeuw gebruikt werd. Aan de overkant van de steiger lopen we aan het einde van de dag het gezellige centrum van Deventer in. Iets later hangen onze sokken te drogen op de kachel van Hanzestadslogement ‘De Leeuw’ Mijn Lief hangt er ondersteboven naast en is druk bezig met het inventariseren van de blaren op haar rechtervoet.

Smurfen
Op dag twee nemen we afscheid van Deventer en vervolgen onze weg naar Olst. En ja, ook vandaag regent het weer. In de blauwe poncho’s met capuchons lijkt het alsof we rechtstreeks vanuit Smurfenland tussen de boerderijen verdwijnen. Ondanks dat de route op dag één prima stond aangegeven, missen we een afslag (of meerdere) op de tweede dag. We staan letterlijk tussen de koeien(stront) in het weiland. Naar links of naar rechts? Een hardloper helpt ons verder op weg. Een half uur later drinken we koffie op het veertiende -eeuwse landgoed De Haere en vervolgen de bunkerroute met bunkers en gevechtswagens uit de Koude Oorlog.

Nieuwe inzichten
Na veertien kilometer door het prachtige groen komt station Olst in zicht en stappen we in de trein richting huis. Voorafgaande had ik nooit verwacht dat mijn hoofd zo leeg zou zijn na twee dagen wandelen.
Daarnaast hoef je niet ver weg te gaan om mooie plekken te ontdekken en nieuwe inzichten op te doen. Op de terugreis nemen we ons voor om in de weekenden meer te gaan wandelen. Mijn Lief voelt een aantal verse blaren opkomen en googelt op ‘wandelschoenen’ ‘Zet je er wel even bij dat ik beter kan kaartlezen dan jij?,’ bromt ze vanachter het scherm van haar iPhone. ‘Ja, dat is zeker een optie.’      

Deventer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.