Ontdek Leiden

De leukste steden vind je soms dichterbij dan je denkt. Zo woon ik op nog geen twintig minuten treinen vanaf Leiden Centraal. De laatste keer dat ik in het centrum van Leiden ben geweest, was echter om een van mijn vriendinnen te bezoeken die daar toentertijd studeerde. Inmiddels zijn we zo’n twintig jaar verder. Een mooi moment voor de herontdekking van Leiden.

Historie
De herontdekking van Leiden blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Dertien musea.
Een stad bomvol geschiedenis, leuke hofjes, winkeltjes. De Pieterskerk, monumenten, universiteiten en terrassen. Waar moet je beginnen? Op de Blauwpoorstbrug om precies te zijn. Vanaf deze brug vertrekken namelijk de rondvaartboten die ons door de grachten en singels van Leiden voeren. Onze schipper is een humoristische student die veel over de geschiedenis (en de leukste biercafé’s) van de stad kan vertellen. Leiden is naast de geboortestad van Rembrandt van Rijn de eerste stad met een universiteit. (1574)
We varen over de singel langs de Hortus Botanicus en de beroemde Sterrenwacht waar Albert Einstein als hoogleraar heeft gewerkt. Verderop vinden we het stadsarchief en het huis waar Koning Willem Alexander tijdens zijn studententijd heeft gewoond. De Waag, het belastingkantoor, de meisjesschool met de hoge ramen. Ik kom te weten dat veertien van de Nobelprijswinnaars werkzaam waren in Leiden. Van de acht stadspoorten alleen de Morspoort en de Zijlpoort nog over zijn. De daken van de huizen veelal aan de voorkant zijn bedekt met zwarte dakpannen en aan de zijkant met rode. Zwarte dakpannen waren destijds veel duurder waardoor de huizen meer waard leken. We varen verder door de Passantenhaven en de Herengracht. ‘In tegenstelling tot veel andere steden vind je in Leiden geen marktplein. Markten werden op de brug gehouden. De naam van de brug geeft aan welke goederen hier destijds verkocht werden.’ vertelt onze schipper terwijl we onder de Koornbrug door varen. Who needs a marktplein? De Leidse grachten voeren allen direct naar de Rijn, waardoor de handel destijds vanaf de boten werd geregeld.
Wel zo makkelijk.

Pieterskwartier
Met zijn 900 jaar is de Pieterskerk de oudste kerk van Leiden. Deze gotische kerk heeft imposante muren en een enorme hoogte. De Pieterskerk is rijk voorzien van gedenktekens en bijzondere grafstenen. De glas in loodramen en een tweetal indrukwekkende orgels aan weerszijde van de kerk zorgen voor een prachtig geheel. De Pieterskerk ligt midden in het centrum. Diegene die de kerk beklimt wordt beloond met het uitzicht over de stad. De wijk rondom de Pieterskerk staat bekend om de smalle, historische straatjes met de idyllische huisjes, waar ik per direct wil intrekken. In de steegjes rondom de Pieterskerk vind je veel speciaalzaakjes en leuke restaurantjes. Een van deze speciaalzaakjes is Moers. (Choorsteeg 22) Een superleuke theewinkel. De enthousiaste eigenaar geeft ons spontaan een rondleiding met uitleg over de meer dan honderd verschillende soorten biologische thee die in zijn piepkleine winkeltje te vinden zijn. Gewapend met een zakje Chai-tea (aanrader!) vervolgen we onze ontdekkingstocht.

Twee uit dertien
Leiden telt maar liefst dertien musea. Midden in het centrum en allemaal op loopafstand van elkaar. ‘History is an illusion, caused by the passing of time -Douglas Adams.-’
Deze zin, op een van de muren van het Rijksmuseum van Oudheden, blijft door mijn hoofd spoken wanneer ik in dit museum terugreis naar het verleden. Dit begint bij de geschiedenis van Egypte. Als Egypte fan word ik erg blij van deze zeer uitgebreide collectie, bestaande uit vele voorwerpen en beelden. Niet voor niets behoort deze collectie tot de top tien van de wereld. Ook de geschiedenis van de Griekse en Romeinse wereld, evenals het vroege Nederland en het oude Nabije Oosten komen in het Rijksmuseum van Oudheden aan bod. Wel zin om een museum te bezoeken, maar niet om voornamelijk binnen rond te lopen? No problemo, want ook de Hortus Botanicus valt onder de Leidse musea. De Hortus Botanicus is de oudste Botanische tuin van Nederland en beheert sinds de zeventiende eeuw een uitgebreide collectie met tropische planten. De focus hierbij ligt op planten uit het Zuidoost – Aziatisch gebied. Mocht het buiten onverhoopt toch koud zijn, neem dan een kijkje in de (tropische) kassen. Hier vind je bekende plantsoorten zoals reuzenwaterlelies, suikerriet, mangrove en jasmijn.

Ontdek
Naast alle historische bezienswaardigheden is Leiden ook een leuke stad om te shoppen. WAAR wordt spontaan een van mijn favoriete winkels in de Haarlemmerstraat. Hier vind je leuke cadeautjes, reisartikelen, hebbedingetjes en woonaccessoires. Alle producten zijn gemaakt van duurzaam materiaal of van afgedankte spullen. Net als in andere (grote) steden schieten de biologische en gezonde eettentjes ook in Leiden als paddenstoelen uit de grond. De keuze is reuze, maar zodra we -zo’n 957 foto’s later-  weer aan het begin van de Haarlemmerstraat staan weet ik direct waar ik vanavond wil eten. Met een schuin oog zie ik dat Pizzaria Donatello’s waar ik ‘vroeger’ altijd met mijn studerende vriendin uit Leiden at, nog steeds op dezelfde plek zit. Een mooi moment voor wederom een herontdekking.