Steek je licht op in Eindhoven

Eindhoven: Lichtstad, carnavalsstad, designstad en voor mij persoonlijk vooral een onbekende stad. Ik ben namelijk nog nooit in Eindhoven geweest. Een ochtendje googelen levert een lijst met hotspots en andere must-sees op. Ook Mijn Lief is nog nooit in Eindhoven geweest dus deze trip wordt dubbel fun. Tijd om ons licht eens op te steken in deze stad.

Koffie
Een bezoek aan Eindhoven gaat pas echt van start na een goede kop koffie. Op station Eindhoven rollen we dan ook zo vanuit de trein CoffeeLab in. En als we daar dan toch zijn dan kunnen we er net zo goed vers, huisgemaakt gebak bij nemen. De door mij geliefde latte is top, dus dat begint al goed. Op naar de volgende stop. Kaartlezen is niet ons sterkste punt, maar na een kleine speurtocht door de stad staan we dan toch bij ZwartWit Koffie voor de deur. Ik zie je denken, alweer koffie? Ja, want we hebben goede verhalen gehoord over deze nieuwe, hippe koffiebar aan het Victoriapark. De Strada koffiemachine staat al te pronken bij binnenkomst. ZwartWit Koffie heeft een gezellige, industriële uitstraling, met veel hout. Hier kom je niet alleen voor de relaxte sfeer maar ook voor een lekker ontbijt en lunch.

ZwartWit Koffie, Victoriapark 7, Eindhoven

Philips Museum
Een snuifje cultuur mag niet ontbreken tijdens ons bezoek aan Eindhoven. In dit geval wordt het ons wel heel makkelijk gemaakt. Midden in het centrum, op de plek waar Philips in 1891 zijn eerste gloeilamp maakte, staat namelijk het Philips Museum. Philips groeide uit van een handmatige productie van veertig gloeilampen per week naar het wereldconcern heden ten dage. In dit museum maak je niet alleen kennis met de geschiedenis maar ook met de nieuwste apparatuur van de toekomst. Wie had er vroeger geen walkman met (vastlopende) cassettebandjes. En wist je dat Philips ook een grote rol speelt op het gebied van medische innovatie?

Shoppen
Shoppen kan natuurlijk ook in Eindhoven. Weer of geen weer. Aan overdekte winkelcentra geen gebrek. Maar eerst lopen we langs The Happiness Café, aan het begin van de Nieuwe Emmasingel. Hier kan je niet alleen terecht voor de meest gezonde en biologische producten, maar ook voor advies op het gebied van voeding en een gezonde levensstijl.
De meest bijzondere eyecatcher in het centrum van Eindhoven is ‘De Blob’ In dit architectonische gebouw bevindt zich een supergrote, trendy winkel van Sissy Boy.
Hier verkopen ze niet alleen leuke kleding, maar ook hebbedingetjes voor in huis. Neem vooral een kijkje in een van de pashokjes om het originele, kleurrijke behang te bewonderen. Alsof ik er thuis nog niet genoeg heb liggen, verlaat ik deze winkel met een roze notitieblok. Alle leuke adresjes en hotspots in Eindhoven moeten natuurlijk direct genoteerd worden. Verderop de Nieuwe Emmasingel word ik naar binnen gezogen bij Boekhandel Van Piere. De winkel is ruim en licht. Boekhandel Van Piere beschikt over een café, dus je hoeft niet te wachten met lezen totdat je thuis bent. Dat is maar goed ook, want er is keuze genoeg. Lunch time. We nemen plaats aan de grote stamtafel bij restaurant Emma. Vanaf hier kunnen we zo de keuken in kijken, waar alle gerechten vers worden bereid. De pompoensoep en de toast met avocado zijn heerlijk. Daarnaast beschikt Emma over een patisserie, welke ik met moeite over sla. Eenmaal buiten krijg ik Hutspot in mijn vizier. Diegene die denkt dat ik nu weer over eten ga beginnen, heeft het mis. Bij Hutspot vind je onder andere kleding, sierraden en een heleboel creativiteit, gemaakt door verschillende ontwerpers en designers.

Wordt vervolgd
Na deze dag zijn Mijn Lief en ik er van overtuigd dat Eindhoven inderdaad een kei-leuke stad is. Bomvol met leuke hotspots, winkels, en cultuur. Nadat ook de Sint Catharinakerk en de muurschilderingen op de Nieuwe Emmasingel meermaals zijn gefotografeerd is het tijd om naar huis te gaan. Wordt vervolgd, want ook de hippe Eindhovense wijk Strijp S staat nog op onze Eindhovense must-sees list.

Nieuwe Emmasingel, Eindhoven