Travel

Prachtig Praag

Over het algemeen sluit een goede column of reisverslag af met een conclusie. Voor dit verslag over Praag maak ik graag een uitzondering en begin ik met de conclusie: Laat alle reisgidsen, boekwerken en internetpagina’s over Praag voor wat het is. Deze heb je namelijk helemaal niet nodig. Praag is één culturele explosie. Laat je meevoeren en verrassen door deze prachtige stad en kijk waar je uitkomt.

Oude Stad en de Joodse Wijk
Een bezoek aan Praag begint bij de Oude Stad, welke op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Op het stadhuisplein staan diverse historische gevels, kerken en torens. De Astronomische klok vormt het middelpunt van dit plein. Ieder heel uur gaat er een deurtje van de klok open en komen de twaalf apostelen tevoorschijn. Rondom het stadhuisplein is het een doolhof van straatjes, met fotogenieke poorten, ontelbare steegjes en souvenirwinkels. Aan het einde van de grootste winkelstraat van Praag: Na Prikope, bevindt zich de Joodse Wijk. Een aantal synagogen, de begraafplaats en het stadhuis zijn overgebleven. In de Tweede Wereldoorlog hebben de nazi’s de gebouwen met opzet gespaard om van de Joodse Wijk een museum ‘van een uitgestorven ras’ te maken. In plaats daarvan is de wijk nu een herdenkingsplek. De Joodse Begraafplaats telt meer dan 10.000 grafstenen. Door ruimtegebrek liggen de doden in meerdere lagen begraven en staat alles schots en scheef. Zeer indrukwekkend.

Schoorsteencake (trdelnik)

In het hele stadscentrum van Praag hangt de heerlijke geur van vers gebak. Een warme schoorsteencake (trdelnik) is een absolute aanrader. Ingesmeerd met chocoladesaus, gevuld met roomijs, of gewoon beide.
Ook in deze stad vind je steeds meer hippe tentjes, zoals Pauseteria. Super vriendelijk personeel, Scandinavische inrichting, lekkere koffie en vegan gerechten.

Burchten en kathedralen
Voor diegene die mijn blog inmiddels al een tijdje volgt, weet dat tijdens mijn reizen een bezoek aan een paleis een must is. Bij de Praagse Burcht kan je je hart ophalen, want dit complex is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste paleizencomplexen ter wereld. De blikvanger is echter de St-Vituskathedraal, de grootste en belangrijkste kerk van Praag. De gotische torens van dit immense complex zijn vanuit bijna de gehele stad te zien. Iets verderop vind je de Gouden Straatjes uit de 17e eeuw. Romantischer kan haast niet (de vele Chinezen even buiten beschouwing gelaten) want in dit piepkleine straatje staan de meest schattige, kleurrijke huisjes die ik ooit gezien heb. Op nummer 22 woonde vroeger de Tsjechische schrijver Frans Kafka.

Alles wat je nodig hebt voor een bezoek aan Praag is een kaart waar de metro en tramverbindingen op staan. Ondanks dat Praag bij uitstek geschikt is om per voet te verkennen, is het openbaar vervoer goed geregeld en bovendien ook spotgoedkoop. Voor €12,- koop je een ov kaart met een geldigheidsduur van 72 uur. Breng je een bezoek aan de Praagse Burcht en de St-Vituskathedraal dan zorgt de mooie rit daarnaartoe met tram 22 al voor voldoende voorpret.

Burchten en kathedralen

Populair
Praag is een populaire bestemming. Zorg er dan ook voor dat je vroeg op pad gaat om de drukte bij de grootste toeristische bezienswaardigheden te ontlopen. De Karelsbrug is er hier één van. Deze brug verbindt de Oude Stad met Mala Strana. Vanaf deze brug heb je een mooi uitzicht over de Moldau.

Mocht je tijd over hebben in Praag, of de drukte willen ontvluchten, dan zijn er genoeg alternatieven buiten de stad. Pak bijvoorbeeld de metro naar Vysehrad. Hier vind je een complex van gebouwen en parken op een rots bij de Moldau. Via een groot pad kan je helemaal om Vysehrad heen lopen en het uitzicht bewonderen. Eenmaal beneden kan je vanuit Vysehrad doorlopen naar de hippe woonwijk Vinohardy. Het Namesti Miru plein is het middelpunt van het centrum. Voor de grote kerk stoppen een aantal trams. Neem hier tram 22 naar het oude centrum. Stap uit voor de deur van Amorino. Deze ijssalon staat bekend om haar ijscreaties van bloemen. Niet alleen leuk om te zien, maar vooral ook erg lekker om te eten.

Dancing Queen
Ondanks dat Praag één openluchtmuseum is, vind je naast metrostation Karlovo Namesti een opvallend, modern gebouw, het Dansende Huis. De vorm van het gebouw wordt vaak vergeleken met het dansende filmpaar Fred Astaire en Ginger Rogers. In het gelijknamige restaurant en rooftopbar op de zevende verdieping heb je een mooi uitzicht over de Praagse Burcht. Entree voor deze rooftopbar is gratis, inden je een drankje bestelt.

Dansende Huis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.